Aandrijving en versnelling > Pedalen

De normale pedalen die iedereen kent van een gewone alledaagse fiets zijn vlak en hebben een plateau om de voet op de zetten. De voet kan gewoon op het pedaal gezet worden en er zijn geen speciale schoenen nodig. Op de pedalenzitten reflectoren, wat in Nederland wettelijk verplicht is.

Klikplaten en toeclips houden je voeten moeiteloos op het pedaal. Ook geeft een klikpedaal extra kracht. Het pedaal kan nu niet alleen geduwd worden, maar ook getrokken. De ketting wordt dus ook in beweging gezet als je je voeten omhoog haalt. Dit geeft ook de mogelijkheid om de inspanning van het trappen te verdelen over verschillende spieren.

Ook zijn er allerlei speciale pedalen voor race- en mountainbikefietsen. Vaak worden deze gebruikt in combinatie met een klikplaat om de schoen aan het pedaal vast te klikken. De platen worden vaak ‘SPD’ genoemd (Shimano Pedaling Dynamics). Deze pedalen zijn een soort ‘cliploze pedalen’, aangezien ze geen ‘toeclips’ gebruiken. Een andere mogelijkheid is om wel toeclips te gebruiken. Dit is een soort beugel die om het pedaal wordt bevestigd. De schoenen worden hierin geplaatst.

Heeft u nog vragen over fietspedalen? Onderaan deze pagina is meer informatie hierover te vinden. Als u verder nog vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij beantwoorden de vragen graag!

Pedaal monteren

Voor het monteren moeten de schroefdraden eerst schoongemaakt worden met een goede ontvetter. Daarna moeten de schroefdraden ingevet worden om roest en vastzittende pedalen te voorkomen.

Voor het monteren van de pedalen zijn een pedaalsleutel en een momentsleutel nodig. In plaats van een pedaalsleutel kan er ook een 15 mm steeksleutel gebruikt worden. Met de momentsleutel kunnen de pedalen tot het juiste moment (in Newtonmeter) worden aangedraaid. Meestal ligt dit tussen de 35 en 55 Nm.

Op de pedalen staan altijd een ‘L’ en een ‘R’ om te vertellen welk pedaal aan welke kant hoort. Het rechterpedaal heeft rechterschroefdraad en moet dus met de klok mee vastgedraaid worden. Het linkerpedaal heeft een linkerschroefdraad en moet dus tegen de klok in vastgedraaid worden. Het pedaal moet de eerste paar slagen met de hand worden gedraaid, daarna kan de pedaalsleutel gebruikt worden.


Pedaal demonteren
Het af en toe demonteren van de pedalen is belangrijk. Er kan dan wat vet op gesmeerd worden om vastroesten te voorkomen.

Voor het demonteren van de pedalen is een pedaalsleutel nodig. In plaats van een pedaalsleutel kan er ook een 15 mm steeksleutel gebruikt worden.

Bij het demonteren van het rechterpedaal moet het linkerpedaal worden vastgehouden met de linkerhand. Bij het demonteren van het linkerpedaal moet het rechterpedaal worden vastgehouden met de rechterhand. Het rechterpedaal wordt gedemonteerd door met de pedaalsleutel tegen de klok in te draaien. Het linkerpedaal wordt gedemonteerd door met de pedaalsleutel met de klok mee te draaien. Na een paar draaien met de sleutel kan het pedaal er met de hand uitgedraaid worden.

Als het pedaal te vast zit kan wat kruipolie helpen om het losser te maken. Dit moet wel even inwerken.

 • Bij Van Vliet Bikes hebben we bijvoorbeeld kruipolie van het merk Cyclon, Simson en Cordo. 

Onderhoud
Pedalen maken soms krakende geluiden. Dit kan voorkomen worden door de scharnieren en de veren af en toe te smeren. Controleer bij het onderhoud altijd of de onderdelen niet beschadigd zijn. Als onderdelen roestig zijn of groeven hebben gekregen zijn deze aan vervanging toe.


Welk pedaal is geschikt voor mij?

De alledaagse fiets
Een normale stadsfiets of bijvoorbeeld een omafiets heeft de platte pedalen die we allemaal wel kennen.

 • Bij Van Vliet Bikes vindt u bijvoorbeeld veel pedalen van het merk Union die geschikt zijn voor op een normale fiets.

Vouwfiets
Pedalen voor de vouwfiets kunnen worden ingeklapt. Vaak zitten er knoppen aan de zijkant. Als deze worden ingedrukt kan het pedaal worden ingeklapt. Pedalen van een vouwfiets hebben vaak ook een speciale dunne schroefdraad.

 • Bij Van Vliet Bikes bieden wij bijvoorbeeld de Union 151 vouwfietspedalen aan.

Mountainbike
ATB-pedalen hebben meestal  een ronde vorm en een soort niet-puntige spikes voor grip. Beginnende mountainbikers kunnen ook starten met platformpedalen die een redelijk groot oppervlak hebben om de voet op te zetten. Je staat dan stabieler, maar gaat wel minder snel. Daarna kan eventueel worden overgegaan op pedalen in combinatie met klikplaten.

 • Bij Van Vliet Bikes hebben wij bijvoorbeeld de Simson ATB pedalen en de Union ATB pedalen 

Racefiets
Voor op een racefiets zijn cliploze pedalen (met een klikplaat dus) eigenlijk wel noodzakelijk. Ze zorgen ervoor dat je goed snelheid kunt maken.

 • Het merk Shimano is echt een begrip in de fietswereld. De Shimano SPD pedalen worden dan ook vaak als synoniem gebruikt voor racepedalen in het algemeen. Deze Shimano SPD pedalen zijn uiteraard ook bij Van Vliet Bikes te vinden.

 


Past ieder pedaal op iedere fiets?
Ja, in principe kan ieder pedaal in iedere crankarm worden gemonteerd. De ‘schroef’ die aan het uiteinde van het pedaal zit en in het gat van de crankarm wordt gestoken heeft één standaard dikte.

Maar let op: er kan wél een verschil zijn in de schroefdraad. De standaardmaat van de schroefdraad is 9/16 inch. Er zijn echter ook fietsen met pedalen met een schroefdraad van 1/2 inch. Dit komt voor bij sommige kinderfietsen en soms bij wat goedkopere fietsen. Een pedaal met een 1/2” schroefdraad kan niet in een 9/16” crank en andersom.


Juiste afstand tot het pedaal
De afstand tot het pedaal wordt bepaald door de lengte van de crank (de arm waarin het pedaal zit). Bij een normale stadsfiets heeft deze crankarm meestal de standaardlengte van 17 centimeter. Als een kind niet bij de pedalen kan komen, kan er een ‘crankverkorter’ worden gebruikt.

Voor racefietsers is de lengte van de crank belangrijker voor de best mogelijke trapfrequentie. Vaak wordt gezegd dat de lengte van de crank 20,4% van de lengte van het binnenbeen moet zijn. Hieronder staat een tabel met schattingen van de juiste cranklengte per lichaamslengte:

 

Lengte in meters

Cranklengte in mm

1,65  t/m 1,84

170

1,84  t/m 1,90

172,5

1,90  t/m 1,96

175

>1,96 m.

180

 

Cranks kunnen ook gevonden worden bij Van Vliet Bikes onder ‘Fietsonderdelen’ > ‘Aandrijving en Versnelling’ > ‘Crankstellen’.


Soorten materiaal in fietspedalen
Fietspedalen kunnen gemaakt zijn van vele verschillende soorten materialen. De goedkopere pedalen  zijn meestal gemaakt van staal, plastic of goedkoop aluminium. Dure racepedalen kunnen gemaakt zijn van titanium, carbon of kwalitatief aluminium. Soms hebben pedalen nog een extra laagje plastic of rubber ter bescherming en voor extra grip. Investeren in dure materialen kan een goede keuze zijn voor de ambitieuze racer. Ze zijn een stuk lichter en gaan lang mee. Voor de meeste recreatieve wielrenners voldoen de wat goedkopere materialen echter ook prima.


Klikplaten (SPD)
De klikplaatjes waarmee de schoen aan het pedaal geklikt wordt kunnen

- in de schoen zitten (vaker het geval bij mountainbikeschoenen)
- apart op de schoen bevestigd worden (vaker het geval bij raceschoenen) 
Een losse klikplaat wordt gemonteerd in de gaten die al in de raceschoen zitten.

De klikplaten voor raceschoenen en mountainbikeschoenen verschillen van elkaar. Een raceschoenklikplaat kan dan ook niet voor de mountainbike gebruikt worden.

 • De klikplaten voor raceschoenen hebben drie schroefgaten (twee boven, een onder).
 • De klikplaten voor mountainbikeschoenen hebben twee schroefgaten (naast elkaar)

De kleuren van de platen zijn er niet slechts voor de sier. Ze geven aan hoeveel speling er in de platen zit. Hoe meer graden speling, hoe mee je je voet nog kunt bewegen. Wat het beste is valt niet te zeggen, maar is gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Veel mensen geven de voorkeur aan platen zonder speling, al is er hiermee wel meer risico op knieklachten. De kleuren verschillen soms per merk.

Shimano

 • Geel: zes graden speling aan de zijkanten
 • Blauw: twee graden speling aan de achterkant
 • Rood: geen speling

Look Keo

 • Rood: negen graden speling
 • Grijs: vier en een halve graad speling
 • Zwart: geen speling

Toeclips
Toeclips zijn niet heel veel meer in gebruik. De meeste racefietsers en mountainbikers gebruiken de klikplaten. Een toeclip kan echter wel handig zijn om te bevestigen op een normaal pedaal. Er kan dan ook op een normale fiets zonder speciale schoenen wat meer kracht gebruikt worden om sneller te gaan.

Toeclips bestaan meestal uit een beugel een riempje. De riem wordt door de beugel gehaald. Er hoeft echter niet altijd een riempje gebruikt te worden.

 • Een toeclip met riempjes is handig omdat hij precies op de juiste maat afgesteld kan worden. De schoen blijft het best op het pedaal zitten wanneer er een riempje gebruikt wordt.
 • Een toeclip zonder riempjes is handiger voor in de stad, omdat er dan makkelijker af- en opgestapt kan worden, bijvoorbeeld bij een stoplicht.

De voet uit het pedaal krijgen
Het is makkelijker om je voeten uit een klikplaatje los te maken dan uit een toeclip. Bij een klikplaat hoef je alleen je hiel zijwaarts te bewegen. In veel gevallen is het ook mogelijk om de binding tussen de schoen en het pedaal af te stellen. Vaak is er een kleine schroef die dit regelt. Door deze schroef tegen de klok in te draaien komt de schoen wat losser te zitten. Er is dan minder kracht nodig om de voeten van het pedaal te halen.


Wanneer een nieuw pedaal?
Een pedaal is aan vervanging toe als:

 • het knarsende geluiden blijft maken
 • het niet goed meer draait
 • het te los zit

Soms is het niet nodig om het hele pedaal te vervangen: 

 • Als het pedaal te zwaar draait kan dat soms verholpen worden door de conus losser of vaster te draaien
 • Het kraken kan soms verholpen worden door een goede smeerbeurt
 • Als een pedaal onregelmatig draait is het waarschijnlijk dat de as gebogen is. Heel soms zijn hier reserve-assen voor, maar in de meeste gevallen is het vervangen van het gehele pedaal de enige oplossing.
Meer info...
 • Filteren
  • Kleur
  • Merk
 • Kleur
 • Merk
 • Nieuwste
 • Gefilterd op:
 • 8 per pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Kies hieronder over welk nieuws u graag een nieuwsbrief ontvangt. Klik daarna onderaan op 'Aanmelden'.